26.5.2012

Eväitä transiittien viidakkoon


Eilen julistin nyrkkisääntöjen ilosanomaa, joten tänään haluan muistuttaa että lempilauseeni sekä astrologiassa että elämässä yleensä on se että mitään ei voi yleistää. No tietenkin voi, mutta astrologisia tulkintoja tehdessä ei pitkälle pötkitä, jos päätyy tulkitsemaan joitakin tiettyjä tekijöitä samalla tavalla ihmisestä ja kokonaistilanteesta riippumatta. Muistan joskus Astro-tv:ssä sanoneeni, että transiittitulkinnat (pätee myös muuhun astrologiseen tulkintaan) ovat kuin reseptilääkkeitä. Vaikka vaiva (=transiitti) olisi sama, ei jollekin toiselle tarkoitettua tulkintaa voi siirtää suoraan koskemaan jotakuta toista ihmistä. Voi tulla pahaa jälkeä.

Jos sinun kohdallasi transitoiva Uranus Descendentillä (a.k.a. ihmissuhteiden akseli) tarkoitti avioeroa, naapurin rouvan elämässä se voi tarkoittaa sitä että hänen miehensä saa ylennyksensä myötä pitkiä ulkomaankomennuksia, ja siskontytön kohdalla sama kuvio voi tarkoittaa salamarakastumista ja sähköisen uuden ihmissuhteen alkamista 15 vuotta vanhemman ydinfyysikon kanssa. Joka on nainen. You get my picture? (Pahoittelen nyt ensimmäisen ja viimeisen kerran monien mielestä superärsyttävää tapaani viljellä ulkomaankielisiä lausahduksia puheitteni keskellä. Vesimies Merkuriukseni vaan on sellainen suvereeni wanna-be-kosmopoliitti, joka tykkää yhdistellä asioita ja päteä myös käyttämällä sivistyssanoja, joita en tietenkään oikeasti ymmärrä.)

Älä siis oleta että jokin transiitti toimisi samalla tavalla kaikkien ihmisten kohdalla. Saman transiitin myötä eri ihmisten elämässä ajankohtainen teema on sama, ajanlaadun ydinidea on sama, mutta maailman moninaisuudessa käytännön ilmenemismuodot ovat rikkaat ja mielikuvitukselliset.

Niitä tulkintaa helpottavia nyrkkisääntöjä piti kirjoittamani, joten käydäänpä asiaan. On hyvä tulostaa transiitit listalle, jossa näkyy se kuinka kauan transiitit kestävät, kuin myös se mitkä transiitit ovat voimassa samanaikaisesti. Sitten kolmen kohdan skannaus. Katso ensin mikä tai mitkä ovat tärkeimmät ajanlaatua määrittävät planeetat. Hierarkia menee jotakuinkin näin: Pluto, Neptunus, Uranus, Saturnus ja Jupiter, niin että Pluto on voimakkain. Mikäli Pluto tekee kulmia (erityisesti yhtymät, oppositiot ja neliöt) henkilökohtaisille planeetoillesi tai akseleillesi, niin Bingo! tiettyä aikajaksoa sävyttävä pohjateema on löytynyt. Sama pätee Neptunukseen ja Uranukseen. Jos mikään näistä kosmisista planeetoista ei ole korostuneesti mukana kuvioissa, ovat vuoden keskeisimmät teemat todennäköisesti Saturnuksen ja/tai Jupiterin edustamia.

Toiseksi kannattaa katsoa mitkä syntymäkarttasi tekijät ovat vastaanottamassa eniten transiitteja. Jos vahvimmat kuviot koettelevat Venusta, Kuuta tai Askendenttia, niin epäilemättä kyse on ihmissuhdeasioista. Mikäli Aurinko, Mars tai MC ovat transiittipommituksen kohteina, todennäköisempää on että valokeilassa ovat sellaiset asiat jotka liittyvät luovuuteesi, toimintaasi ja päämääriisi, ja näin ollen todennäköisesti työasioihisi. Kolmantena kannattaa kurkistaa mitkä kulmat toistuvat vuoden transiitticocktailissa. Esimerkiksi toistuvat kvinkunssit luovat kyllä aivan oman sävynsä ajan tunnelmaan, mikä eroaa kovasti siitä jos suurin osa transiiteista olisi neliöitä, sekstiileitä tai muita kulmia.

Se että karttojen tulkintaa opetellessa käyttää keinoja yksinkertaistaa tilannetta, jotta "pääsy kartan sisään" olisi mahdollisimman sujuvaa, ei tietenkään tarkoita sitä että astrologian harjoittaminen olisi yksinkertaistettua ja pinnallista. Astro-tv:n myötä astrologialleni tapahtui kaksi asiaa. Ensiksikin aloin käyttää mahdollisimman monista astrologisista termeistä suomenkielisiä sanoja, jotka tekivät astrologiasta puhumisen helppotajuisemmaksi astrologiaan perehtymättömällekin kuulijalle. Toisekseen tein kartanlaskuohjelmani (SolarFire) säätöihin tiukan karsinnan, koska suorassa lähetyksessä tulkinnan piti syntyä siinä silmänräpäyksessä kun kartan sai nenänsä eteen (jolloin malttamaton soittaja jo naputteli pöytää kärsimättömänä) ja ei ollut mahdollista käyttää pitkiä monisivuisia transiittilistoja kaikista mahdollisista ajankohtaisista kuvioista. Oli pakko päästä suoraan asiaan yhdellä silmäyksellä.

Myöhemmin huomasin, että pitäytymällä ainoastaan näissä tärkeimmissä transiiteissa päästiin silti lähes joka tapauksessa syvällisiin, oikeaan osuviin ja oleellisessa pysytteleviin ajankuvatulkintoihin. Pähkinänkuoreen sullottuna nämä tärkeimmät transiitit ovat hitaiden planeettojen (Pluto, Neptunus, Uranus, Saturnus, Jupiter) tekemät peruskulmat (yhtymä, sekstiili, kolmio, neliö, kvinkunssi, oppositio) henkilökohtaisille planeetoille (Aurinko, Kuu, Merkurius, Venus, Mars) tai akseleille (Asc & MC). Hitaiden planeettojen transiitit hitaille planeetoille ovat toki huomionarvoisia myös, mutta mielestäni toisella tapaa - kyseessä ovat ennemminkin ikäkausisyklit ja elämänkaareen liittyvät vaiheet - joista enemmän toisella kertaa.