31.5.2012

Aarretta etsimässä


Onnenpiste on varmaan tunnetuin arabialaisista pisteistä, joita astrologian runsaudensarvessa riittää monia. Historiaani tuntevat tietävätkin, että aloitin aikoinaan (1989) astrologian opiskelun (pikaisten perusteiden jälkeen) arabialaisista pisteistä, keskipisteistä, asteroideista ja kiintotähdistä. Uraaniselle Merkuriukselleni kaikki muu oli tylsää, mikä tietysti kertoi vain kypsymättömyydestäni ymmärtää sitä mikä syvyys ja voima piilee pelkästään planeetoissa ja eläinradan symboleissa. Jännittävistä astrologisista pisteistä on siis kuljettu pitkä matka takaisin alkuun. Vähän samaan tapaan kuin Paulo Coelhon Alkemisti.

Vaan eipä mennä äärimmäisyydestä toiseen. Vaikka monesti pisteet sun muut pikkuhärpäkkeet saattavat sumentaa kokonaiskuvan ja pitää astrologian harrastuksen turvallisesti mielen tasolla poissa oman sielun syvyyksistä, jolloin kartan tutkimisesta voi tulla pelkkä mieltä kiehtova turistimatka erilaisten yksityiskohtien ja tekniikoiden huvipuistoon, niin ei niitä suinkaan ole syytä kokonaan hylätä. On hyvä huomata että kiintotähdet, keskipisteet ja arabialaiset pisteet ovat oleellinen osa keskiaikaista, tranditionaalista ennustavaa astrologiaa, joten syvälliseen itsetuntemukseen tähtäävässä psykologisessa astrologiassa niiden asema ja merkitys on toinen. Mutta nämä perinteisen astrologian laskennalliset pisteet ja muut pikantit yksityiskohdat saattavat toisinaan tuoda antoisan lisänsä itsetuntemuksenkin polulle. Ja mielestäni onnenpiste on yksi niistä antoisimmista. Onhan se kuitenkin kartan kolmen keskeisimmän tekijän yhteispelillä laadittu piste.

Nykyiset tietokoneohjelmat antavat onnenpisteen ja monta kymmentä muuta hassusti nimettyä arabialaista pistettä napin painalluksella, mutta yllättävän suurta tyydytystä voi saada myös siitä, että laskee pisteen itse. Vaikkei tarvitsisi. Onnenpisteen laskutapa on nimittäin melkoisen yksinkertainen. Laske ensin kuinka monta astetta Auringostasi on Askendentille. Mikäli Aurinkosi on nousussa (eli olet syntynyt auringonnousun aikaan) ja Askendentin alapuolella, matka Askendentille voi olla peräti 359° (karttaympyrä kun on 360°), mutta alla olevassa esimerkissäni se on vain noin 120°. Sitten siirrät mielessäsi Kuutasi saman verran eteenpäin. Muistathan että "eteenpäin" astrologisella kartalla tarkoittaa aina vastapäivään. Tämä Kuun uusi asema kertoo onnenpisteesi sijainnin. Sille miksi onnenpiste lasketaan juuri näistä tekijöistä ja juuri näin on omat syynsä, mutta jottei tästä(kin) kirjoituksesta tulisi aivan liian pitkä jätän sen jutun tuonnemmaksi.

Onnenpiste syntymäkartalla

Onnenpiste kertoo syntymäkartalla siitä, mikä tai millainen on se asia, joka tuo henkilölle kaikkein suurimman ilon ja tyytyväisyyden elämässä.
Jos syntymäkartta olisi aarrekartta (mitä se tietysti onkin) onnenpiste olisi se iso X joka merkkaa aarteen sijainnin. Jatkaaksemme aarteenmetsästysmetaforalla, monien elämän alkupuolisko on aikaa jolloin taistellaan vaikeuksia vastaan, kerätään resursseja, tehdään omalta kannaltamme kestämättömiä valintoja, kriisiydytään kun yritämme päästä eroon valinnoistamme ja yritetään elättää itseämme ja mahdollista perhettämme. Harvalla on siis nuorena aikaa tai ymmärrystä todellisen aarteen etsimiseen. Ja vaikka saatamme sitä etsiäkin, etsimme sitä ulkomaailmasta, materiasta, statuksesta, toisista ihmisistä ja sen semmoisesta, mistä se ei koskaan voi löytyä. Tämän vuoksi onnenpiste avautuu usein vasta vähän vanhemmalla iällä.

Onnenpiste kuvaa sitä kohtaa itsessämme ja sitä aluetta elämässämme jossa ei kannata tehdä kompromisseja, vaan on seurattava järkähtämättömästi omia ihanteitaan ja sitä minkä tuntee omakseen. Onnenpisteen "avautuminen" on parhaimmillaan sitä, että henkilö pääsee kosketuksiin sisimpänsä kanssa sillä tavalla, että hän alkaa toteuttaa omaa henkilökohtaista "kutsumustaan" (mikä ei useinkaan liity työhön millään tavalla). Hän ikään kuin virittyy sille taajuudelle, jolla menestyminen on hänelle kaikkein luonnollisinta.


Karma-astrologit tulkitsevat onnenpisteen kuvaavan "saatavia menneisyydestä". Yleistyksenä voi ajatella, että mikäli onnenpiste sijaitsee syntymäkartalla horisontin alapuolella, henkilön suurin täyttymys liittyy antamiseen. Onnenpisteen ollessa horisontin yläpuolella, henkilön onni ja menestys liittyvät siihen mitä hän saa vastaanottaa. Karmallisesti ajateltuna kyseessä olisi niin sanotusti palkan maksun aika aiemmista palveluksista. Muutoin onnenpistettä tulkitaan melko samalla tavalla kuin muitakin syntymäkartan tekijöitä. Merkkisijainti kertoo miten onnenpisteen kuvaama onni ja täyttymys saavutetaan, samalla kun se kertoo itse aarrearkun sisällöstä. Huonesijainti kertoo elämänalueesta ja niistä kokemuksista, joihin onnenpisteemme toteuttaminen meidät käytännössä vie. Ilmentämällä onnenpisteen merkin sekä huoneen energiaa mahdollisimman puhtaasti omassa elämässään ollaan jo pitkällä aarteenmetsästyksessä.

Onnenpisteen oivaltaminen ja toteutuminen käytännössä edellyttävät kuitenkin sitä, että toteutamme Aurinkoamme mahdollisimman täysipainoisesti ja vapaasti. Kuten kaikkien muidenkin astrologisten tekijöiden kohdalla, myös onnenpiste voi jäädä löytymättä ja aarrearkku avaamatta. Toisinaan taas se on kyllä löydetty, mutta sitä ei uskalleta syystä tai toisesta käyttää. Istutko sinä oman aarrearkkusi päällä ja valitat miten epätyydyttävää elämäsi on? Vai oletko ottanut käyttöösi tämän ehtymättömän onnen lähteen, mikä se sitten kohdallasi onkaan?