23.12.2010

Tähtitonttujen jouluaatto

Jouluaaton 2010 tähtikartta näyttää tältä. Jotta päivän tunnelma tulisi konkreettisemmin esille, kirjoitin teille pienen tarinan, joka perustuu jouluaaton kartan merkkisijainteihin.

Nousumerkki eli askendentti Neitsyessä
Aurinko Kauriissa
Kuu Leijonassa
Merkurius perääntyy Jousimiehessä
Venus Skorpionissa
Mars Kauriissa
Jupiter Kaloissa
Saturnus Vaa'assa
Uranus Kaloissa
Neptunus Vesimiehessä
Pluto Kauriissa
Chiron Vesimiehessä


Olipa kerran, kaukana täältä, jossakin korvatunturin tietämillä, hyvin korkea mökki, jonka katto aivan hipoi tähtitaivasta. Mökissä asusti veikeä tonttujoukko, useimmiten sulassa sovussa, vaikka tontut olivatkin kaikki hyvin erilaisia keskenään.

Tänä jouluna oli siivottu. Mökki oli, ainakin pinnalta katsoen, virheettömässä kunnossa; kaikki oli omalla paikallaan ja puhtaus suorastaan hohkasi ulos ikkunoista (Askendentti Neitsyessä). Oli jo iltahämärä, ja tontut olivat kerääntyneet suureen tupaan odottelemaan Merkurius -nimistä tonttuveljeään ulkomailta, jossa hän oli ollut viikon opintomatkalla (Merkurius Jousimiehessä). Merkuriuksen oli pitänyt palata jo aiemmin, mutta kaiken maailman vastoinkäymiset, väärinkäsitykset, virheelliset ohjeet ja ennen kaikkea porojen lentolakko olivat viivästyttäneet hänen paluutaan (Merkurius perääntyy)

Pian kuitenkin ovi kävi, ja Merkurius pöllähti sisään suurine saappaineen ja runsaine tuliaisineen. Jupiter ja Uranus riensivät etunenässä Merkuriusta vastaanottamaan, koska he halusivat saada osansa matkan tunnelmasta heti tuoreeltaan. He näet olivat unelmoineet jo pitkään matkustamisesta ja satumaisista seikkailuista, jotka täällä tonttujen tuvassa toteutuivat vain silmät sulkemalla ja antautumalla mielikuvituksensa vietäväksi (Uranus ja Jupiter Kaloissa). Chiron ja Neptunuskin olivat kovasti kiinnostuneita Merkuriuksen matkasta ja kyselivät kaikenlaisia merkillisiä yksityiskohtia sääolosuhteista, yllättävistä tapahtumista ja lentoporon reen akselin rakenteesta (Chiron ja Neptunus Vesimiehessä)

Merkurius oli tuonut mukanaan suorastaan valtavan suuren säkin, ja Saturnus riensi huomaavaisesti ottamaan tämän painavan taakan veljensä harteilta (Saturnus Vaa'assa). Hän kantoi sen tupaan, laski sen keskelle lattiaa ja koetti estellä Jupiteria, joka oli jo kädet ojossa jakamassa säkin sisältöä. 

Tällä välin Kuu oli saapunut huoneeseen ja teeskenteli saaneensa yskänpuuskan kääntääkseen huomion oikeaan suuntaan (Kuu Leijonassa). Tai saattoipa yskä olla ihan todellinenkin vaiva, Kuulle oli kova pala nieltäväksi, että kukaan ei ollut huomannut hänen läsnäoloaan huoneessa. Kun huomio oli saatu, hän hymyili säteilevästi ja asteli ylevän näköisenä ympäriinsä niin, että kenellekään ei jäänyt epäselväksi että hänellä oli aivan uusi, kullanhohtoinen mekko yllään, ja hänen hiuksensa oli harjattu näyttäväksi pehkoksi hänen kasvojensa ympärille.

Kun Kuu oli istuutunut alas, oli Jupiterin vuoro alkaa jakaa paketteja, jotka Merkurius oli tuonut mukanaan. Aurinko, Pluto ja Mars saivat yhdet paketit mieheen (Aurinko, Pluto ja Mars Kauriissa). Ne olivat kovasti toistensa näköisiä, melko pieniä, kovia ja kaikki kääritty ruskeaan voimapaperiin. Kuusta ne näyttivät todella ankeilta, ja hän toivoi että hänen pakettinsa olisi edes vähän koristeellisempi.

Kun kaikki paketit oli jaettu, oli aika nautiskella joulun tunnelmasta ja iloita kiireettömästä yhdessäolosta. Venus oli ollut kumman hiljaa koko illan, ja nytkin hän istuskeli itsekseen tuvan pimeimmässä nurkassa hypistellen tyytyväisen näköisenä kummallisen muotoista pakettiaan, jota hän ei vielä ollut avannut (Venus Skorpionissa). Venus halusi pitkittää salaisuutta mahdollisimman pitkään, ja epäselvää oli, nauttiko hän enemmän salaperäisestä paketista, vaiko sen sisällöstä, jonka hän aina, yleensä Uranuksen painostuksesta, lopulta joutui paljastamaan käärepapereiden sisältä. 

Mutta nyt Uranus oli vaipunut haaveellisena omiin maailmoihinsa, ja Venus sai rauhassa pantata pakettiaan. Neptunus ja Chiron sen sijaan olivat  täydessä touhussa virittelemässä langatonta nettiyhteyttä uuteen kannettavaan tietokoneeseen, joka jomman kumman paketista oli putkahtanut. Pluto ja Mars jupisivat hyvin tyytymättöminä keskenään, sillä heidän mielestään moinen oli suorastaan häpeällistä jouluaattona. He olisivat kaivanneet enemmän perinteisiä puuhia, vaikkapa olkipukin askartelua, näin aaton kunniaksi. Hieman syrjemmällä Aurinko ja Kuukin olivat tukkanuottasilla, sillä Auringon mielestä Kuun huomion kalastelu ja prameileva asu olivat sopimatonta käytöstä tällaisen perinteisen, suomalaisen pyhän viettoon, ja Kuu taas arvosteli Aurinkoa tylsäksi, ankaraksi ja värittömäksi ilonpilaajaksi (Aurinko ja Kuu kvinkunssissa)

Vaikka Saturnuksen ja Marsinkin välillä oli aiemmin ollut jotain kädenvääntöä siitä miten pirtti koristellaan (sävy sävyyn uusilla hienostuneilla koristeilla, vai perinteisillä, luonnon materiaaleista  muutama vuosikymmen sitten valmistetuilla koristeilla) (Saturnus Vaa'assa ja Mars Kauriissa, neliössä keskenään), niin illan vaihtuessa yöksi pikku tähtitontut sopivat erimielisyytensä ja hiippailivat nukkumaan omiin huoneisiinsa. Tämmöistähän tämä oli aina, pientä nahinaa, jännitystä ja joulun tunnelmaa parhaimmillaan.

Sen pituinen se.